dimecres, 1 de juny del 2011

Què és la lectura compartida.

La lectura i l’escriptura t’endinsen en un espiral del saber. Llegir culturitza i llegir és una tasca molt important. Per això als nens amb deficiències visuals no se’ls pot privar del dret de llegir i del plaer que representa una bona lectura. Per això existeixen llibres que anomenem de lectura compartida, que són llibres que poden ser llegits tan per una persona vident com per una invident, ja que consten de lectura en tinta i en Braille, il·lustracions amb colors, formes i textures, i moltes altres avantatges. Aquests llibres són molt especials i estan fets a mà. Per a construir un llibre de lectura compartida s’han de tenir en compte el següents passos: Triar el tema, la mida de les cartolines que formen les planes del llibre (no poden ser ni massa grans com perquè sigui un llibre incòmode de transportar i ni massa petites com perquè les il·lustracions no es puguin veure be i estigui tot atapeït), les cartolines han de ser suficientment fortes com perquè aguantin el pes de tots els materials necessaris, s’ha de tenir en compte el color de les cartolines ja que es busca el màxim contrast perquè puguin ser millor vistos per les persones amb baixa visió.
La part esquerra del llibre és on estaran les parts escrites. A la part superior de la pàgina hi haurà el text escrit amb tinta i amb lletra de pal, a la part inferior de la pàgina trobarem el text escrit en Braille. El text en Braille sempre anirà a la part inferior de la pàgina perquè d’aquesta manera és possible que una persona vident i una altra d’invident puguin llegir a la vegada i així les mans de la persona que està llegint en Braille no tapen la lectura en tinta. L’estil de lletra utilitzat per les parts escrites amb tinta ha de ser clar.
La distribució de l’espai ha de ser molt clara. No pot haver res atapeït ni espais massa buits.
Els dibuixos, les formes, els materials emprats per a fer les il·lustracions han de ser senzills i sense complicacions. Ja que aquestes il·lustracions han de poder ser percebudes mitjançant el tacte, per tant, ens hem d’estalviar els detalls innecessaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada